Home Wimbledon Vondrousova wint Wimbledon, dubbeltitel voor Koolhof

Vondrousova wint Wimbledon, dubbeltitel voor Koolhof

by Casper
Prijzengeld Wimbledon - TennisFreakz

De eerste Wimbledon winnaars van 2023 zijn bekend. Marketa Vondrousova won het dames enkelspel door in straight sets Ons Jabeur te verslaan. Daarnaast hebben Wesley Koolhof en Neil Skupski het herendubbel op Wimbledon op hun naam geschreven. Hierdoor keren ze aanstaande maandag weer terug als nummer een op de ATP ranglijst.

Prijzengeld Wimbledon - TennisFreakz
Bron: powershots - Pixabay

Eerste Grand Slam titel voor Vondrousova

Na de verloren Roland Garros finale in 2019 kreeg Vondrousova, de nummer 42 van de WTA, een nieuwe mogelijkheid om een Grand Slam te winnen. Hierin was Jabeur (WTA-6) uit Tunesië de tegenstander. Jabeur ging de finale goed van start en wist zowel een 2-0 als 4-2 voorsprong te nemen. Toch was het de Tsjechische die twee keer terugkwam en de openingsset met 6-4 won.

In de tweede set nam Jabeur, vorig jaar ook al verliezend finalist op Wimbledon, opnieuw een break voorsprong. Door de hoge foutenlast kon de sympathieke tennisster hier niet lang van genieten, aangezien Vondrousova direct weer langszij kwam. De Tsjechische wist in de negende game opnieuw te breaken en serveerde de wedstrijd vervolgens koelbloedig uit.

Dankzij deze Wimbledon titel stijgt de 24-jarige Vondrousova naar de tiende plaats op de WTA ranglijst. Hiermee verbetert ze haar hoogste positie ooit. Daarnaast mag ze maar liefst £2.000.000 bijschrijven op haar rekening.

Koolhof en Skupski winnen Wimbledon herendubbel

Ook Koolhof mag zich vanaf heden Wimbledon winnaar noemen. De 34-jarige dubbelspecialist won samen met zijn partner Neil Skupski van het Spaans/Argentijnse duo Marcel Granollers en Horacio Zeballos. Na een sterke finale stond er een 6-4 en 6-4 eindstand op het scorebord.

De zoon van voormalig voetbaltrainer Jurrie Koolhof stond al drie keer eerder in de dubbelfinale van een Grand Slam toernooi. In de herendubbel gingen twee US Open Tennis finales verloren, maar op Roland Garros wist hij in 2022 het gemengd dubbelspel te winnen. Hier mag hij nu ook een eerste Grand Slam titel in het herendubbel aan toevoegen.

In de openingsset gingen de eerste zes games met de service mee, waarna Koolhof en Skupski in de zevende game wisten te breaken. Op eigen service kwam het duo niet meer in de problemen, waardoor de eerste set gewonnen werd. Ook in het tweede bedrijf wist het Nederlands / Britse duo als eerste een break te forceren. Kansen op een dubbele break voorsprong werden even later nog gemist, maar door het winnen van de eigen games was de Wimbledon herendubbel titel een feit.

Dankzij deze titel ontvangen Koolhof en Skupski gezamenlijk £128.000 aan prijzengeld. Ook stijgen ze komende maandag weer naar de eerste plaats op de wereldranglijst. De verliezend finalisten moeten genoegen nemen met £64.000.

Geselecteerd voor jou: