Home Davis Cup Nederland onderuit tegen Italië in Davis Cup Final 8

Nederland onderuit tegen Italië in Davis Cup Final 8

by Casper
Davis Cup Tennis - TennisFreakz

Het Nederlands Davis Cup team is er niet in geslaagd om de halve finale van de Davis Cup Final 8 te bereiken. Botic van de Zandschulp wist Nederland op voorsprong te brengen, waarna Jannik Sinner de stand gelijktrok. In het beslissende dubbelspel bleek Italië in straight sets te sterk voor het team van Paul Haarhuis.

Bron: formultiples - Pixabay

Van de Zandschulp overleeft matchpoints

De 28-jarige Van de Zandschulp (ATP-51) verscheen om 10.00 uur op de baan voor de eerste single. De Nederlander nam het op tegen Matteo Arnaldi, die zeven plaatsen hoger staat op de ATP Ranglijst. In een gelijkopgaande eerste set vielen er alleen break kansen voor Arnaldi te noteren. Deze kreeg de Italiaan in de tiende game, maar hij wist deze breakpunten, die goed waren voor setwinst, niet te benutten. In de daaropvolgende tiebreak was het Van de Zandschulp die als eerste op setpoint kwam, maar ook hij wist niet toe te slaan. Uiteindelijk was het Arnaldi die toch de openingsset won.

In het tweede bedrijf werd Van de Zandschulp sterker en in de achtste game wist hij eindelijk toe te slaan. Hij serveerde de set vervolgens op love uit, waardoor een derde set voor de beslissing moest zorgen. In deze derde set wist de Nederlander als eerste een break voorsprong te nemen, maar Arnaldi kwam in de zesde game weer langszij. De set mondde uit in een tiebreak en hier wist de Italiaan op een 6-4 voorsprong te komen. Van de Zandschulp werkte ze beide weg en kreeg op 8-7 zelf de kans om de overwinning te pakken. Een backhand misser van Arnaldi zorgde ervoor dat de Nederlander als winnaar van de baan mocht stappen.

Sinner te sterk voor Griekspoor

De tweede enkelspel wedstrijd ging tussen de kopmannen: Jannik Sinner (ATP-4) en Tallon Griekspoor (ATP-23). De 22-jarige Italiaan is bezig aan een ijzersterk najaar en wist afgelopen weekend nog de finale van de ATP Finals te bereiken. Deze ging verloren tegen Novak Djokovic, die deze week ook in actie komt in Malaga.

De openingsset tussen Sinner en Griekspoor ging tot 4-4 gelijk op, waarna Sinner de kans kreeg om een break voorsprong te pakken. Griekspoor werkte twee setpunten weg en wist vervolgens een tiebreak af te dwingen. Ondanks een 2-0 voorsprong verloor de Nederlander deze tiebreak met 7-3.

In het tweede bedrijf sloeg Sinner wél toe op zijn eerste breakkans en liep vervolgens eenvoudig uit naar een 5-0 voorsprong. Griekspoor wist nog een servicegame te houden, maar kon niet voorkomen dat Sinner de stand tussen Nederland en Italië in evenwicht bracht.

Dubbelspel voor Italianen

Door de gelijke stand moest het dubbelspel voor de beslissing zorgen in deze kwartfinale van de Davis Cup. Captain Haarhuis besloot op het laatste moment om Jean Julien Rojer te vervangen voor Griekspoor. Aan de kant van Italië moest Simone Bolelli plaatsmaken voor Sinner.

Nadat er breakkansen over en weer werden gemist, was het Italië dat in de achtste game toesloeg dankzij een aantal mooie punten van Lorenzo Sonego. Sinner serveerde de set vakkundig uit. In het tweede bedrijf kwamen met name de servicegames van Wesley Koolhof steeds verder onder druk te staan. De beste dubbelspeler van Nederland kon dan ook niet voorkomen dat hij bij een 3-3 stand werd gebroken. Het Nederlands team kwam deze klap niet meer te boven en verloor uiteindelijk de set en daarmee de wedstrijd.