Home Roland Garros Eerste Roland Garros zonder Nadal of Federer in 25(!) jaar

Eerste Roland Garros zonder Nadal of Federer in 25(!) jaar

by Casper
Roland Garros - TennisFreakz

Over precies één week gaat in Parijs het meest prestigieuze graveltoernooi ter wereld van start: Roland Garros 2023. Door de afmelding van Rafael Nadal, betekent dit de eerste editie in maar liefst 25 jaar dat zowel Roger Federer als de Spaanse recordkampioen niet meedoen in Parijs.

Dit feitje werd door Roland Garros zelf op vrijdag op Twitter geplaatst, nadat officieel bekend werd dat ‘Rafa’ ontbreekt door een slepende heupblessure. Door de afmelding zakt de Spanjaard bovendien naar een positie buiten de top 100 van de ATP ranglijst.

Kwart eeuw met Federer en Nadal

Vanaf de editie van 1999 konden tennisliefhebbers jaarlijks genieten van het fantastische spel dat Federer en/of Nadal lieten zien op Roland Garros. De Zwitser, die vorig jaar officieel afscheid nam van het professionele tennis, debuteerde in 1999 met een wildcard, maar verloor in de eerste ronde van Patrick Rafter uit Australië.

Hij wist Roland Garros één keer te winnen. Dit was in 2009, toen hij in de finale te sterk was voor Robin Söderling Eerder in het toernooi schreef diezelfde Söderling nog geschiedenis, door de eerste tennisser te zijn die Nadal versloeg op Roland Garros.

Geen vijftiende titel voor Nadal

Het gemis van de afwezigheid van Nadal is misschien wel het grootste. De inmiddels 36-jarige Spanjaard kwam in 2005 voor de eerste keer in actie in Parijs en pakte direct zijn eerste titel. Inmiddels is ‘Rafa’ veertienvoudig Roland Garros winnaar en moet door zijn heupblessure dus wachten op een vijftiende titel. Het is nog wel de vraag of deze gaat komen, aangezien hij onlangs liet doorschemeren dat 2024 mogelijk zijn laatste jaar op de ATP Tour wordt.

Geselecteerd voor jou: