Home Wimbledon Wimbledon halve finales vrouwen: Sabalenka bijna nummer één van de wereld

Wimbledon halve finales vrouwen: Sabalenka bijna nummer één van de wereld

by Bram Smeekens
Tennis nieuws - TennisFreakz

Vandaag staan op de All England Club in Londen de halve finales van WTA Wimbledon op het programma. Elina Svitolina (WTA-76) speelt om 14.30 uur de eerste halve finale tegen Marketa Vondrousova (WTA-42) en aansluitend treft Aryna Sabalenka (WTA-2) de Tunesische Ons Jabeur (WTA-6).

Bron: Skitterphoto - Pixabay

Svitolina en Vondrousova verrassen vriend en vijand

Wie deze Wimbledon halve finale vooraf had voorspeld, zou voor gek zijn verklaard. In een helft met topseed Iga Swiatek, Jessica Pegula en Caroline Garcia zijn dit niet de twee dames waar je op voorhand rekening mee zou houden voor een plaats in de halve finale. Echter hebben de twee dames al wel eerder bewezen goed uit de voeten te kunnen op gras.

Svitolina stond namelijk al eens in de halve finale op het heilige gras van Wimbledon. Dit was in 2019, toen ze verloor van de latere winnares Simona Halep. Svitolina keerde afgelopen april in Charleston terug op de tour na een jaar afwezigheid vanwege haar zwangerschap. In de laatste weken liet de Oekraïense al zien dat ze weer terug op niveau begint te komen. Zo won ze het toernooi van Strasbourg en bereikte ze de kwartfinale van Roland Garros. Ze kreeg van de organisatie van Wimbledon een wildcard om dit jaar mee te mogen strijden. Van deze wildcard heeft ze uitstekend gebruik gemaakt, want de pupil van Raemon Sluiter won onder meer van Victoria Azarenka en Swiatek, de huidige nummer een van de wereld.

Voor Vondrousova, die veel blessures heeft gekend, is het een grotere verassing dat het juist op Wimbledon weer lukt voor haar. Tot dit jaar was haar beste resultaat op dit Grand Slam toernooi namelijk de tweede ronde. Met haar blessuregevoeligheid en het feit dat ze vier geplaatste speelsters moest verslaan om hier te komen, kunnen we haar wel een verrassing noemen in de halve finale. Op weg naar de laatste vier versloeg ze onder andere Veronika Kudermetova en Jessica Pegula.

Resultaten Svitolina
Eerste ronde: Venus Williams 6-4 6-3
Tweede ronde: Elise Mertens (28) 6-1 1-6 6-1
Derde ronde: Sofia Kenin 7-6(3) 6-2
Vierde ronde: Victoria Azarenka (19) 2-6 6-4 7-6(9)

Sabalenka nog één overwinning verwijderd van nummer een positie

Aan de andere kant van het speelschema is er een meer voor de hand liggende halve finale: Sabalenka tegen Jabeur, oftewel de nummer twee tegen de nummer zes van de plaatsingslijst.

Sabalenka mocht vorig jaar niet meedoen vanwege de oorlog tussen Oekraïne en Rusland, maar haalde het jaar daarvoor wel de halve finale van Wimbledon. Met haar harde service en snelle spel behaalt ze daarmee al haar derde halve finale op een major dit jaar. De Australian Open wist ze te winnen en in Parijs was de halve finale het eindstation.

Door het verlies van Swiatek is Sabalenka bovendien nog één overwinning verwijderd van de nummer een positie op de WTA-ranglijst. Deze overwinning moet komen tegen Jabeur.

De 28-jarige Jabeur heeft na haar verloren finale in 2022 ook dit jaar weer minimaal de halve finale bereikt. Op weg naar de halve finale versloeg ze titelverdediger Elena Rybakina, van wie ze vorig jaar dus verloor. De sympathieke tennisser uit Tunesië kende geen geweldige voorbereiding op Wimbledon. Ze verloor in Berlijn al in de eerste ronde en in Eastbourne in de tweede ronde. Toch wist ze op het belangrijkste moment haar beste tennis te spelen. Op weg naar de halve finale versloeg ze maar liefst drie Grand Slam winnaressen. Naast Rybakina waren dit ook Bianca Andreescu (US Open 2019) en tweevoudig Wimbledon winnares Petra Kvitova.