Home US Open Wat betekent ’50 years equal pay’ bij US Open 2023?

Wat betekent ’50 years equal pay’ bij US Open 2023?

by Casper
US Open nieuws - TennisFreakz

De US Open 2023 is inmiddels een week onderweg en er zijn al meerdere fantastische wedstrijden afgewerkt in de verschillende stadions op Flushing Meadows. Het is vast opgevallen dat in het Arthur Ashe Stadium de tekst ‘50 years equal pay‘ vermeldt staat naast de baan. Lees snel verder om te kijken wat dit betekent.

Bezoek ook ons US Open 2023 toernooicenter en lees alles over het toernooi, het speelschema en de verdeling van het US Open prijzengeld.

US Open nieuws - TennisFreakz
Bron: Sudan Ouyang - Unsplash

50 jaar equal payment prize money

De vermelding naast de baan in het Arthur Ashe Stadium verwijst naar het 50 jarig jubileum van gelijk prijzengeld voor mannen en vrouwen. In 1973 was de US Open Tennis het eerste Grand Slam toernooi dat het prijzengeld gelijktrok. Dat jaar mochten US Open winnaars John Newcombe en Margaret Court beide $25.000 aan prijzengeld in ontvangst nemen voor hun titel in het enkelspel.

Belangrijke rol voor Billie Jean King

Een jaar eerder was dit nog niet het geval, toen Billie Jean King als winnares van de US Open slechts $10.000 ontving. De voormalig tennisspeelster maakte zich hard voor het uitkeren van evenveel prijzengeld voor mannen en vrouwen. Ze dreigde er zelfs mee dat de vrouwelijke tennissters weg zouden blijven bij de US Open 1973, als het prijzengeld niet gelijk zou worden getrokken.

Tot een boycot kwam het niet, aangezien King zelf een deodorant merk vond dat het gat in prijzengeld tussen mannen en vrouwen liet verdwijnen. 

Wimbledon laatste Slam met gelijk prijzengeld

Nadat de US Open de prijzengelden voor mannen en vrouwen gelijktrok, was de Australian Open de tweede Major die koos voor gelijke betalingen aan deelnemers. Dit deden zij in 1984, elf jaar na de US Open. In 1996 krijgen de mannen in Melbourne toch weer meer prijzengeld, maar dit werd in 2001 definitief gewijzigd. Vanaf dat moment ontvingen mannen en vrouwen hetzelfde bedrag.

Voor Roland Garros en Wimbledon duurde het nog enkele jaren voordat zij overstag gingen. Roland Garros veranderde dit vanaf de editie van 2006 en Wimbledon betaalde als laatste Grand Slam gelijke prijzengelden in 2007. Voor de overige ATP en WTA toernooien geldt nog niet dat zij hetzelfde uitbetalen aan mannen en vrouwen.

Geselecteerd voor jou: